Річард Бренсон, Virgin: Візьміть максимум від маркетингу

ЗАСНОВНИК КОРПОРАЦІЇ VIRGIN CORPORATION – ПРО ТЕ, ЯК ДОСЯГТИ ВЕЛИКИХ УСПІХІВ з невеликим бюджетом

Я люблю братися за великі усталені бренди і струшувати галузі. Для того, щоб вміти робити це як претензійний бренд, часто доводиться конкурувати з гравцями ринку, у яких бюджети набагато більше вашого. Для того, щоб впоратися з цим, вам потрібно створити максимально ефективне рекламне повідомлення за наявні бюджети.

Немає ніякої гарантії, що величезні маркетингові бюджети виведуть ваш бізнес на новий рівень. Чому? Тому що клієнти не просто купують бренди і їхні продукти, вони хочуть, щоб цінності бренду корелювали з їх цінностями.

Virgin StartUp, наш некомерційний підприємницький хаб, сфокусований на доступному маркетингу в цьому місяці. Тому я вирішив поділитися порадами про те, як домогтися великих успіхів з невеликим бюджетом.

Ваше рекламне повідомлення має бути простим

Якщо ваш бізнес сфокусований на вирішенні проблем кожної людини, у нього є відмінний шанс на успіх. Якщо ви ставите питання, як донести цю думку вашому бізнесу і маркетингу, подумайте, як ви можете сформулювати ваші базові цінності в самому простому і доступному вигляді. Знайдіть, що відрізняє ваш бізнес від інших, і будьте лаконічні.

Робіть людей щасливими

Одна з наших базових цінностей в Virgin – струшувати галузі, надаючи найтепліший сервіс і паралельно отримуючи задоволення. Незалежно від того, продаємо ми тури або контракти на мобільні телефони, ми завжди дбаємо про те, щоб наші продукти і послуги були пронизані щастям. Це і є серцем нашого маркетингу. Такий підхід окуповується в рази, тому що щастя заразливе.

Одним з моїх улюблених прикладів є кампанія Virgin Atlantic’s Shiatsu. 15 років тому ми запустили послугу масажу в польоті, яку ми хотіли просувати. Але замість того, щоб просто акцентувати увагу на наші послуги, ми вирішили повеселитися, переконавшись, що всі знають, наскільки наші послуги перевершують такі у наших конкурентів. Ми розгорнули масштабну кампанію з постером недалеко від аеропорту Хітроу, який свідчив: British Airways не роблять масаж в польоті. Цей приклад, що претензійний бренд міцно взявся за свого манірного великого конкурента, паралельно демонструючи зухвалість, жвавість і першокласний сервіс. Всього 5 слів.

Не бійтеся жартувати над собою

Коли Virgin Atlantic вийшов на ринок, у нас не було потрібного бюджету, щоб конкурувати з маркетинговими кампаніями British Airways. На щастя, Сер Фредді Лейкер, мій ментор в той час, дав мені дуже цінну пораду: «Використовуй себе. Жартуй над собою. Інакше ти не виживеш».

Я скористався його порадою і зробив себе обличчям бренду, надавши Virgin індивідуальності, якої не було у British Airways. З тих пір ми завжди винаходимо кумедні способи виділятися з натовпу і привертати увагу мас-медіа до нашої компанії. Ми робили все: від встановлення нових світових рекордів до смішних розіграшів конкурентів. Я навіть не порахую, скільки костюмів я змінив. І всі наші пригоди створювали ажіотаж в мас-медіа. Незважаючи на нашу невелику величину і бюджети, ми постійно потрапляємо в заголовки, отримуючи від цього величезне задоволення.

Якщо ви збилися з ніг у пошуках класного промо вашого бізнесу за невеликі гроші, скористайтеся моїми порадами і напрацюваннями. Я сподіваюся, вони вас надихнули.

Джерело: www.virgin.com