Site icon Медіа-платформа для професіоналів | Profispace Media

Нові тренди в освіті: що готує нам ера пост-карантину

В еру карантинів або без неї людині потрібно вчитися бути людиною, як би дивно це не звучало

Людство поступово відходить від шоку під назвою COVID-19, весни карантинів і локдаунів, а головне — від стресу при зустрічі з невідомістю. І попри те, що вакцина від нової хвороби ще не знайдена, ми починаємо звикати жити з думкою, що коронавірус — незмінна частина нашої нової реальності, як якийсь штам грипу або, скажімо, бронхіт.

На початку нашого шляху, навесні цього року, було багато думок і припущень, що ми стоїмо на початку нової епохи — кінця консюмеризму і початку чогось грандіозного. Однак, не всі глобальні процеси можуть йти настільки швидко, щоб за кілька місяців перебудувати свідомість і звички всього людства. Так чи інакше, все прагне до відновлення балансу — а бачиться він тільки в старому, в зрозумілому.

З іншого боку, не можна заперечувати й той факт, що все ж зміни відбуваються. Як в кращу, так і в гіршу сторону. І стосуються вони всіх сфер буття і побуту.

У цій статті я хотіла б поділитися своїми міркуваннями, як керівник освітнього проєкту, щодо того, як змінилися наші запити і переваги у сфері навчання.

Тренд номер один: в таргетологи пішов би — нехай мене навчать.

Під час карантину майже відразу намітилася тенденція до освоєння так званих професій “нового часу” у сфері діджитал або онлайн. І це зрозуміло. Багато людей просто в один день залишилися без роботи і, відповідно, без заробітку. Офіси, магазини, ресторани, аеропорти — все закрилося в один день без підготовки і адаптації. Хтось сприйняв це як час відпочинку, а хтось — як час діяти і змінювати професію на таку, яка не залежить від локдаунів і зовнішнього середовища. Або коректніше сказати: не так сильно залежить.

Таргетологи, смм-фахівці, копірайтери, інста-дизайнери і маса інших спеціальностей, навчитися яким можна в короткі терміни (принаймні так каже реклама різних курсів), вийшли в ТОП за запитами у сфері пост-освіти. Адже онлайн є онлайн. Для того, щоб працювати, потрібен тільки хороший wi-fi і відповідні знання.

Особисто я все також впевнена, що не можна освоїти ніяку спеціальність за 2-4 тижні, але цілком розумію бажання молоді йти на проєктний фріланс. Дуже хотілося б, щоб залишилося прагнення до розвитку в професії, поглиблення і розширення знань. Адже перенасичений ринок незабаром так чи інакше оцінить спеців і одноденок. По-іншому не буває.

Тренд номер два: дайте в руку навичку і скажіть де копати, де не копати.

Другий тренд менш драматичний, але також пов’язаний з освоєнням чогось принципово нового й абсолютно застосовного тут і зараз.

Багато підприємців за весну поступово (або різко) скоротили свій штат співробітників і самі пішли освоювати навички маркетингу, клієнт-сервісу, дизайн мислення і так далі. І якщо раніше роботу з реклами та просування бізнесу, пошуку клієнтів, аналітики, пошуку нових рішень виконували фахівці або аутсорсингові компанії, то за час карантину багато керівників невеликого бізнесу взяли все в свої руки і почали терміново розширювати сферу своїх компетенцій і свого особистого завантаження.

Крім цього, багато професіоналів зрозуміли критичний брак сучасних знань, щоб бути максимально корисними і не потрапити під все той же скорочення штату, і кинулися освоювати нові, прості, застосовні навички.

Відносини роботодавця і підлеглого явно змінилися за останні місяці, я б сказала — в бік прозорості. Вмієш копати — копаєш, не вмієш — йди вчися або йди геть.

Тренд номер три: як не відстати від життя.

Ще один тренд у сфері освіти стосується крос-дисциплін. Людиною, крім утилітарних бажань отримати вигоду тут і зараз, по життю рухає бажання пізнавати. І це чудово! А ще — допитливість. А ще — страх пропустити щось нове і важливе, відстати від життя. Тому і процвітають крос-дисциплінарні знання. Про це я завжди багато пишу і багато говорю.

У зв’язку з тим, що за останній період знання стали ще доступнішими і дешевшими — багато хто кинувся слухати і вивчати нові сфери. Філософію, історію, мистецтво … Дані курси та лекції також злетіли в рейтингу, якщо були надані безкоштовно або за адекватною ціною.

Так що можемо цілком сподіватися, що вийшли ми з карантину нехай і біднішими матеріально, але культурніше та освіченіше в особистісному плані.

Тренд номер чотири: соціальні навички evergreen.

І останній тренд в освіті нового часу, але на моє глибоке переконання — перший у списку необхідних — соціальні навички. Уміння слухати, чути, говорити, писати, комунікувати, думати, міркувати, аналізувати. Все, що крім спеціальних профнавичок вкрай необхідно будь-якій людині, будь він ІТ-геній, який сидить у своїй нірці, або керівник на великій арені.

Соціальні навички, або так звані soft skills, зараз показали свою важливість і міцно закріпилися на п’єдесталі карантинної освіти. Адже zoom-конференції треба вміти вести, а в ефірах грамотно і красиво говорити, в соцмережах необхідно писати, а колег — вміти слухати, підлеглих слід мотивувати різними способами, крім фінансових, а своєму начальнику необхідно демонструвати свою корисність у вигляді коректної самопрезентації, на переговорах з підрядником треба отримати нові умови поставок, а з орендодавцем — утрясти питання оплати простою й іноді навіть вирішити тупиковий конфлікт.

У 2016 році на Всесвітньому економічному форумі в Давосі були сформульовані десять гнучких навичок майбутнього, які до 2020 року знадобляться фахівця в будь-якій професії:

1. Уміння вирішувати комплексні завдання.
2. Критичне мислення.
3. Творче мислення.
4. Уміння управляти людьми.
5. Вміння працювати в команді.
6. Здатність розпізнавати свої і чужі емоції, керувати ними.
7. Уміння формувати судження і приймати рішення.
8. Клієнтоорієнтованість.
9. Ведення переговорів.
10. Перемикання з одного завдання на інше.

 

Список можна доповнювати нескінченно. Але в еру карантинів або без неї людині потрібно вчитися бути людиною, як би дивно це не звучало.

Уляна Кулікова, керівник навчальної платформи Profi Space

Exit mobile version