Site icon Медіа-платформа для професіоналів | Profispace Media

Як загасити пожежі в житті і почати розвиватися?

Для початку потрібно порахувати, скільки часу і на що ви витрачаєте щодня? Варто порахувати в більш-менш значущому масштабі, наприклад, за рік. Скільки годин і на що було витрачено?

Ось пишу і помічаю, що це все одно, що робити невеличкий фінансовий аудит — такий собі “звіт про структуру витрат”. Щоб була вивірена відповідь на запитання “де гроші, ой, час”? Куди ми витрачаємо найбільше? Чи ці витрати себе оправдовують? Чи не є вони марними? А на що нам не вистачає?

Також варто розподілити баланс свого часу на три категорії:

#1. Підтримка життєдіяльності — тут весь ваш час, який витрачаєте на сон, їжу, догляд за собою, підтримку здоров’я, здійснення покупок, відпочинок, тощо. Це вся та діяльність, без якої практично неможливо обійтись, і тут дуже мало речей, які можна віддати на аутсорс. Хоча, варто зробити ретельний аналіз і дещо все-таки делегувати, наприклад, прибирання квартири.

#2. Розвиток — це вся та діяльність, яка в тривалій перспективі допомагає вам досягнути видатних результатів, змінює якісно вас, ваші навички, те, що ви створюєте. Діяльність на користь розвитку — це робота над значущими проєктами, особистими чи професійними. Наслідком такої діяльності є успіх у справах, ріст доходу, професійний розвиток, покращення умов життя, здобуття знань, суспільне визнання, творча реалізація.

#3. Несподіване — це те, що стається найчастіше, незаплановано і є результатом нашої неорганізованості та, як правило, є наслідком помилок чи непродуманих рішень у минулому. Всі несподівані речі ламають наші плани й, як невиховані діти, вимагають залишити поточні справи і негайно приділяти їм увагу. Часто це люди, які звертаються з якимось потребами, або ж термінові справи, про які ніхто не пам’ятав доки вони самі про себе не нагадали, форс-мажори через затори на дорогах, або бац і — карантин!

Часто здається, що над несподіваним ми не маємо влади, але можемо адаптуватись або побудувати свої справи так, щоб все встигати, не перенавантажуватись, бути достатньо еластичним та ресурсними. Та найгірше в несподіваному те, що всі ці “пожежі” на час їх гасіння зупиняють наш розвиток, віддаляють нас від цілей і бажань.

Дуже часто ми почуваємось зайнятими весь час, працюємо багато, вирішуємо складні питання, але так і не знаходимо часу не лише на розвиток, але іноді його не вистачає навіть на підтримку життєдіяльності. Не сперечайтесь — точно знаю, що регулярна нестача сну є майже у кожного…

А ще в мене є невтішна новина – “пожежі” будуть завжди. Важливо, щоби вони були контрольовані, заплановані і відбувались у відведений для них час. Ось якщо підводячи баланс часу, ви порахували, що гасіння пожеж займає 4 години щодня, то на майбутнє у своїх планах виділяйте ці чотири години для них, а лише решту часу плануйте для роботи над проєктами.

Ми всі схильні спершу займатись тим, що “горить”, а розвиваючу діяльність відкладаємо на потім. Спробуйте навпаки — розпочинати день з навчання, роботи над довгостроковими задачами, виділяти в першу чергу для них енергію і час, а пожежами займатись за залишковим принципом.

Уважно придивіться до свого навантаження і ви помітите, що деякі “пожежі” повторюються і мають цілком зрозуміле походження. Спробуйте дослідити причини та змінити їх: систематизуйте свою власну роботу, комбінуйте зустрічі, працюйте на випередження, якщо знаєте, що вас будуть турбувати з тими чи іншими запитами, заповнюйте корисною діяльністю кожну вільну хвилину та встановлюйте свої порядки довкола.

Розробка своїх правил ефективної роботи, дисципліна, проактивність, розставлювання пріоритетів, застосування діджитал-інструментів, організація інформаційних потоків, прибирання зайвого, зменшення відволікань, поступове опрацювання всіх відкладених задач і максимальне делегування дозволяють звести час на “несподіване” до мінімуму. А далі, як у фінансах — ваш час стає вашою інвестицією в розвиток і приносить відчутні дивіденди.

Всім бажаю надприбутків!

Христина Стецька, спікер освітньої платформи Profi Space

Exit mobile version