Любовь Цымбал

Любов Цимбал, FSG: Немає нічого неможливого, якщо ти дійсно цього хочеш


ПРОФАЙЛ

Дитяча мрія про професію: моя дитяча мрія дуже далека від моєї професії сьогодні. Я мріяла бути судмед експертом. Напевно, наклав відбиток, модний тоді фільм “Слідство ведуть знавці”.

Актуальна посада: партнер “Групи Фінансових Рішень” (FSG), фінансовий директор.

Освіта: КНЕУ — бухгалтерський облік і аудит в банках, МІМ — SE MBA, МІМ — DBA candidate.

Кар’єрний шлях: 11 років — системний банк (від касира каси перерахунку до провідного економіста), 11 років — системний міжнародний холдинг (від керівника відділу контролінгу до фінансового директора), 2,5 роки — провідний фармацевтичний холдинг України (фінансовий директор), 2,5 роки — фінансовий директор керуючої компанії ведучого ІТ-холдингу України, 5 років — керуючий партнер консалтингової і аутсорсингової компанії. Нині — фінансовий директор провідного медичного бізнесу України, партнер “Групи Фінансових Рішень” (FSG).

Досягнення: цікавих проєктів було багато, але найулюбленіший — це створення бізнес-сервіс-центру з обслуговування підприємств України і Росії.

Три ключові риси характеру: наполегливість, цілеспрямованість, комунікабельність, гнучкість.


— Що подобається в вашій професії найбільше?

— Управління фінансами — це вміння бачити будь-який бізнес у цифрах, аналізувати та знаходити можливості поліпшення і зростання. Комунікація зі співробітниками, від яких залежить реалізація можливостей і поліпшень. Завжди можна побачити результат застосування своїх знань, навичок і умінь.

— Які професійні й особистісні якості допомагають бути успішною у фінансовій сфері?

— Професійно — це, звичайно ж, управління людьми та управління проєктами, аналітичний склад розуму. Безумовно, це і багаторічний досвід роботи в фінансах у великих і дійсно гідних компаніях. Щодо особистісних якостей — це, звичайно ж, комунікабельність, вміння доводити свою точку зору, навички проведення переговорів, а ще упевненість в тому, що немає нічого неможливого, якщо ти дійсно цього хочеш.

— Кого ви вважаєте професіоналами?  

— Фахівцями я вважаю людей, які, по-перше, досягають результатів у своїй роботі і, звичайно ж, люблять те, чим займаються.

— Чи є у вас гуру?

— Я живу за принципом — не створювати собі кумирів. Адже прикладами нічого не можна ні довести, ні спростувати. Те, що вийшло в одного, не обов’язково можна повторити.

Можливо, ці слова не зовсім про гуру, але вони дуже для мене близькі: “Перш ніж засуджувати когось, візьми його взуття і пройди його шлях, спробуй його сльози, відчуй його біль. Натрапимо на кожен камінь, об який він спіткнувся. І тільки після цього говори йому, що ти знаєш, як правильно жити”.

Я багато читаю, аналізую прочитане, застосовую у своїй роботі, звичайно, вже зі своїми поправками, щось виходить, якісь знання зовсім не застосовні.

— На що ви давно хотіли б зважитися в професійній сфері, але ніяк не зважитеся в силу будь-яких обставин? Що стримує?

— Такого немає. Якщо я хочу рухатися вперед, я це роблю. Якщо хочу зробити крок назад, я теж не боюся цього зробити. Адже для того, щоб зробити серйозну зміну в своїй кар’єрі або в своєму житті, потрібно тільки одне — вивести себе зі звичної зони комфорту.

— Як ви сприймаєте складнощі і як справляєтеся з критичними/стресовими ситуаціями?

— Складнощі сприймаю добре — вони мене мотивують. Я помітила, що дуже азартна людина. Робота з ранку і до вечора — це не моє. Мені потрібно бачити результат.

Стресові ситуації бувають, напевно, як у всіх, рідше по роботі. Швидше, це мої особисті переживання, я — Терези за Знаком Зодіаку. Тому перебувати в стані сумніву — нормально. Виходжу зі стресу просто: ліс, гори, море. Побути наодинці з природою — це для мене відновлення.

— Що/хто вас мотивує?

— Мої діти й люди, які мені повірили.

— Яку найголовнішу пораду ви б дали починаючому фахівцеві, який хоче побудувати кар’єру в фінансах?

— Вчіться, багато читайте, станьте членом проєктної команди, реалізовуйте свої знання на практиці, не лякайтеся найпростішої роботи в бухгалтерії, казначействі, аналітиці.

— Ви — командна людина чи професіонал-одиночка? Що для вас команда?

— Я — командна людина. Можу бути одним із гравців в команді, а можу й очолити команду. Навіть не знаю, яка роль мені подобається більше. Я не боюся відповідальності.

Команда для мене — це люди, у яких є багато спільного, особисті цінності та професійні цілі. Це люди, які доповнюють своїми знаннями один одного. Якщо простіше, то команда — це коли 1 + 1 = 3.

— Як мотивуєте персонал крім фінансової складової?

— Намагаюся створити такий мікроклімат і такі умови, коли кожен співробітник може реалізувати свої професійні плани.

— Як вирішуєте конфлікти в команді?

— По-різному. Але краще до конфліктів не доводити. І якщо вже стався конфлікт, виступаю в ролі медіатора, вислуховую всі сторони і знаходжу першопричину конфлікту. А взагалі мої команди знають золоте правило: пліток не слухаю і тим більше на них не реагую. На роботі ми працюємо, ну а якщо, щось або хтось не подобається, вийшли за стіни компанії і поділилися думкою одне про одного.

— Ваш секрет work-life balance?

— Немає секрету, тому що немає балансу. Моя сім’я прийняла мене такою, яка я є.

— Чи вважаєте ви себе прикладом для наслідування?

— Головне — не створювати собі кумирів. Я така, яка є. Те, що виходить у мене, не факт, що вийде в іншої людини, якщо та буде повторювати мої дії.

— Якби була можливість повернутися на 10/20 років тому, щоб ви змінили у своєму професійному житті?

— Нічого, мені подобається моє життя, а якщо не подобається, я міняю своє життя або себе, або своє ставлення до ситуацій, які не можу змінити. Складні моменти були, але, по-перше, краще шкодувати про те, що зробив, ніж про те, що не зробив. А, по-друге, якби складності мене не навчили бути сильною, я могла б і не стати таким, яким я є зараз.

Інтерв’ю підготувала Ірина Чернявська, головний редактор Profi Space media

Приєднуйтесь до нашої спільноти в Facebook