Site icon Медіа-платформа для професіоналів | Profispace Media

Олександр Комаров, “Київстар”: Дуже приємно бути директором “Київстар”

Александр Комаров Kyivstar

Редакторка Profi Space media побувала на щорічній презентації “Київстар” і записала найцікавіші цитати президента компанії і факти про найбільшого мобільного оператора країни.

Про доходи та податки

Ситуація з COVID-19 практично не вплинула на наші плани. Я дуже сподіваюся, що його вплив на наш бізнес на початок 2021 року буде таким же, як і на початок поточного року.

За минулий рік загальний обсяг доходів операторів мобільного зв’язку склав 41,7 млрд грн. У 2019 Україна була, на нашу думку, однією з країн, що де надання послуг зв’язку та зростання доходів відбувається найшвидшими темпами. Ми виросли на рекордні 18,5%. “Київстар” навіть зріс трохи більше, і це дуже хороший показник. Це дає нам певну інвестиційну впевненість, можливість розмовляти з акціонерами нашого бізнесу і будувати переконливі бізнес-кейси з інвестицій в нашу інфраструктуру.

Мобільна галузь — одна з найбільших галузей зі сплати податків. Сьогодні тільки “Київстар” сплатив близько 8 млрд грн податків до бюджетів різних рівнів. Це майже 50% від усіх платників податків телеком галузі.

Про досягнення “Київстар”

Дуже приємно бути директором “Київстар”. Приємно в якому контексті? “Київстар” — це №1 платник податків, це найбільший інвестор в економіку України. Ми реінвестуємо, проте, найбільші. Ми стали №1 серед роботодавців країни. Ми завжди в 10-ці.

З моєї точки зору, є два фактори, які змушують нас тягнути цю лямку вгору. Сьогодні ми бачимо на ринку праці достатньо напружену ситуацію. Ми боремося за таланти. Другий фактор — ми продовжуємо боротися за IT / digital-таланти. У цих людей зовсім інша планка стосовно роботодавця. Відповідно, ми хочемо «тягнути» цю планку вперед і вгору. Ми були досить старо влаштовані, IT у нас виконував вторинну функцію. Зараз же йде повна цифровізація нашої діяльності: як внутрішня, так і зовнішня (клієнтська). На кінець 2018 року в діджитал-відділі компанії було 50 осіб, з них тільки 6 розробників. На сьогодні у нас 70 осіб у власній розробці. І це тільки початок — ми плануємо розвивати власну розробку далі.

Продовжуючи про наші досягнення. “Київстар” — один з великих брендів в області телекому. Ми багато інвестуємо, маємо дуже велику базу абонентів (близько 26 млн фіксованих абонентів) і дуже великий масштаб діяльності. “Київстар” — №1 в Європі за обсягом голосового трафіку.

Про вплив COVID-19 на бізнес

Індустрія недоотримає близько 3 млрд грн доходу через COVID-19 у 2020 році. В основному через втрачений роумінгу, валютна виручка від якого хоч трохи, але дозволяла нам балансувати ефект від COVID-19. Втрати “Київстар” становлять близько 1,5 млрд грн.

Але при цьому індустрія зросте на понад 10% і це дуже непоганий показник. Такий ефект дасть проникнення LTE. Незважаючи на COVID і завдяки тому, що еластичність послуг зв’язку не надто висока і що люди десь переоцінили значення зв’язку в своєму житті, особливо в період карантину, ситуація в індустрії досить позитивна.

Про інвестиції

Безумовно, ми скоротили деякі операційні витрати. Але інвестиції не зупинили. Ми переглянули інвестиційну програму і навіть її збільшили. Рік до року у нас йде суттєве зростання інвестицій.

До кінця року ми покриємо близько 4 тисяч населених пунктів. Інвестиції “Київстар” в LTE900 складуть 4-5 млрд грн. Ми продовжуємо розширювати покриття 4G, розвивати роздрібну мережу (сьогодні у нас понад 500 магазинів по Україні), не дивлячись на те, що другий під ударом через COVID джерело доходів — це роздріб. Ми хочемо бути ближче до наших абонентів.

Про проблематику

На галузі зараз дуже висока інвестиційна навантаження. І мені здається, що держава повинна визначитися, що воно хоче від галузі. Якщо ми хочемо досягти 95% покриття населення (а це дуже висока планка — верхня межа того, що ми маємо в європейських країнах), то нам треба сфокусуватися на цьому. Сьогодні інвестиційне навантаження складає більше 20% від доходу. Без платежів за частоти галузь реінвестує щороку більше 20% свого валового доходу. Це дуже багато.

Про перспективні напрямки

Дуже добре показує себе динаміка послуг з великим даними. Так, це все ще не великий джерело доходу, але динаміка зростання в грошах, за кількістю клієнтів сильно вражає. Це обнадіює нас, що ми рухаємося в правильному тренді.

Про перспективи 5G

До кінця 2021 році 5G в Україні не з’явиться. У чиновників я найчастіше чую 2022 рік. Я б сказав, що це зарано. Якщо намагатися звести воєдино мою точку зору і точку зору, яку я чую з боку парламенту, — це кінець 2022 року або 2023 рік. Але до цього ще дуже багато всього повинно бути зроблено: звільнити спектр, розібратися з власниками, які сидять на цьому спектрі і дуже успішно борються в судах з державним регулятором.

Присоєднуйтесь до нашої спільноти у Facebook

Exit mobile version