П’ять викликів-2021, які якщо не вб’ють, то зроблять вас сильніше


Рекомендую прочитати перед тим як приступити до роботи.

1. НОВЕ ОБЛИЧЧЯ КОНКУРЕНЦІЇ

Великі гравці тепер не просто витісняють SME з великих традиційних ринків, а навіть заходять на їх територію. Туди, де історично працювали тільки малі бізнеси — магазини біля будинку, фаст-фуди, спеціалізовані крамниці, нішеві виробництва і тп.

Починається новий технологічний виток — лідери ринків знову інвестують величезні гроші в технології. І вгадайте, хто більше всіх робив це в 2020? Ті, хто і так були попереду! Стався ще більший відрив лідерів від SME. Відрив, в першу чергу, в ефективності та здатності керувати масштабом.

Конкуренція впевнено зміщується в інтернет. Виявляється, тут теж може бути тісно! Боротьба в інтернеті вимагає грати за іншими правилами, які до всього постійно змінюються.

І найнеприємніше. Активізувався корупційний капітал або гроші з незрозумілих походженням. Виводити з країни їх стало складніше, вони осідають усередині, створюючи «бізнес темки» часто з відсутністю економічної логіки.

Мета — не заробити, а зберегти або обілити.

2. ДИДЖИТАЛІЗАЦІЯ СЕРВІСУ

Різко зросла вимогливість клієнтів до зручності при покупці і доставці. І продовжує зростати як снігова куля, тому що тут відбувається крос-галузева конкуренція. Якщо мені стало зручніше купувати квитки, мої очікування зросли, і я починаю вимагати того ж сервісу і при покупці продуктів харчування, і банківських послуг.

Ваш сервіс все менше буде залежати від ввічливості співробітників, а все більше – від автоматизації і діджіталізаціі бізнесу.

3. ТРАНСФОРМАЦІЯ КОРПОРАТИВНИХ КУЛЬТУР

Люди більше не хочуть важко працювати, не готові до навантажень. ЗМІ створюють інші образи героїв – «розважайся і забий на все». Насправді люди не вибирають компанії за цінностями на сайті, вони шукають аби було «комфортно або круто».

Віддалена робота, зростання частки аутсорсингу, аутстафінгу, а скоро і part-time job – руйнують старі підходи до корпкультури. Міжнародна конкуренція (з німцями і поляками – за робочих, з Кремнієвою долиною – за таланти) призводить до того, що вже неважливо скільки коштують люди, їх просто немає. Або вони звільняються раніше, ніж ми встигаємо їх навчити.

Дивіться не на розмір зарплати, а рахуйте людино-години. І зменшуйте їх  автоматизацією, діджіталізацією, впровадженням Lean.

4. ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД ГРОМАДСЬКОЇ КОНТЕКСТУ

PR-менеджерів можна привітати, прийшов їхній час. Компанії просто не можуть сьогодні ігнорувати суспільний контекст, громадську думку. Ви повинні заявляти про свою позицію щодо основних проблем, дискусій у суспільстві. Особливо, якщо ви претендуєте на лідерство. Якщо ви просто мовчите, то спочатку ви зникаєте з полю зору — вас немає ні в одному рейтингу, ні в одному ЗМІ. Вас просто немає.

Рейтинги в будь-якому виданні сьогодні не відображають реальну ситуацію, вони не показують дійсно кращих. Вони показують тих, хто краще відомий, хто улюбленці публіки.

А далі може бути гірше. Якщо хтось вас звинуватить у чомусь поганому, суспільство легко повірить. Ми не любимо тих, кого погано знаємо.

5. ЕКОСИСТЕМИ

Це модне слово насправді з’явилося ще в 90-х. Але ми ж ніколи не зробимо крок без стусана ззаду. У 2020-му ми його отримали. Екосистема – це не просто розширити перелік опцій для клієнта, це новий інструмент створення колективної системи захисту, як сказали б політики. І почати потрібно з усвідомлення того, що не зможе кожна компанія створити свою екосистему. Прислухайтеся до таких слів як cooperation і навіть coo-petition. Можливо, у вас більше шансів приєднатися до когось. Або зробити разом.

Тепер конкурентоспроможність створюється синергією від крос-запилення, від співпраці, від кооперації ресурсів та ідей.

Більшість цих трендів не є абсолютно новими, але я думаю, що вони отримали космічне прискорення в ковідному 2020-й.

Ласкаво просимо на новий рівень конкуренції!

#ДНКкомпанії

Ігор Гут, співзасновник DYB (Develop Your Business)

Присоєднуйтесь до нашої спільноти у Facebook