Site icon Медіа-платформа для професіоналів | Profispace Media

Альона Андронікова, Moneyveo: Щоб бути успішним у сучасних умовах, потрібно постійно нарощувати крос-функціональні знання

Алена Андроникова, Moneyveo

Профайл

Дитяча мрія про професію: Fashion-дизайнер. Мені, як, напевно, багатьом дівчаткам, хотілося створювати щось креативне і прекрасне водночас.

Актуальна посада: Group CEO Moneyveo

Освіта: три вищі освіти, дві з яких – фінансові, та магістр із бізнес-адміністрування за програмою Executive МВA в IE University. Сертифікація ACCA DipIFR і Six Sigma, курси у Краківській економічній академії та в Лондонській школі бізнесу і фінансів. Тренінги у Лондоні, Нікосії та Амстердамі.

Кар’єрний шлях: у бізнесі вже понад 20 років, з них 13 – у сфері бізнес-менеджменту. Свій перший досвід на керівній посаді отримала на позиції CFO в компанії з управління активами. Працювала над створенням першої в Україні системи електронних грошей Maxi Card. Очолювала стартап TaxFree4U – сервіс відшкодування ПДВ через мобільний додаток нерезидентам  Євроcоюзу у разі здійснення покупок у Європі. У 2017-му в ролі COO приєдналася до команди Moneyveo. Через рік, у 2018-му, отримала пропозицію обійняти посаду CEO, а в 2021 стала Group CEO Moneyveo.

Досягнення: у Moneyveo, розробила стійку інноваційну стратегію та авторську гібридну модель корпоративного управління, які призвели до зростання бізнесу, розширення та підвищення ефективності роботи. За останні два роки компанія збільшила фінансові показники у 10 разів, успішно розвинула marketplace кредитних продуктів, вийшла на міжнародний ринок. Тільки за 2020 рік під шефством Альони Moneyveo була відзначена нагородами у національних бізнес-рейтингах «Лідер року», «Вибір року», «Бренд року», «Зірка якості» тощо. Альона Андронікова увійшла до топ-25 найуспішніших жінок в українському бізнесі 2020 року за версією «DS News», а журнал «ТОП-100. Рейтинги найбільших» назвав її однією з кращих менеджерок країни.

Ключові риси характеру: Готовність до трансформації, візіонерство, допитливість, креативне мислення, експериментаторство, організованість та системність, сміливість і відповідальність у прийнятті рішень.


– Що подобається у вашій професії та компанії найбільше?

– У 2017 році у мене був вибір між чотирма компаніями. Я зупинилася на Moneyveo, зважаючи на потенціал індустрії. Це надзвичайно динамічна сфера. У ній генеруються рішення, які змінюють наше життя, сценарій споживання, відкривають нові можливості як для бізнесу, так і для суспільства в цілому.

Також мене привабила команда Moneyveo. З перших днів роботи в компанії я оцінила мудрість в управлінні та близьку мені корпоративну культуру.

І, звісно, мені подобається працювати саме у бізнес-менеджменті. Це дає можливість надихати, трансформувати і втілювати сміливі ідеї.

– Які професійні й особистісні якості допомагають бути успішним у вашій сфері?

– Я вважаю, зараз дуже важливі гнучкість, самомотивація та емоційний інтелект. Також швидка адаптивність до змін та мультидіяльність – треба завжди бути на крок попереду. Ось чому я доволі багато часу приділяю вивченню всього нового – нових світових трендів, технологій, практик тощо.

Як експерт із трансформації, я чітко розумію, що в такий час ставка робиться на хороші навички менеджменту за принципами agile та lean, а також лідерство. Іноді потрібно не просто здійснити окремі зміни в компанії, а й загалом трансформувати бізнес-процеси – розгорнути їх на 180 градусів. Від того, наскільки керівник може поєднувати в собі якості менеджера, лідера і підприємця, наскільки може балансувати між цими трьома китами, значно залежить успіх компанії. До того ж зараз у фінтех-сфері не обійтися без розуміння свого клієнта і технологічної переваги.

– Кого ви вважаєте професіоналами? Якими якостями повинен володіти професіонал?

– Звісно, професійні якості змінюються залежно від сфери. Проте є й універсальні характеристики. Професіонал – людина, яка має незалежне мислення, навички формування зв’язків і побудови відносин. Це фахівець, котрий багато інвестує у саморозвиток, має заснований на логіці здоровий оптимізм, готовий приймати сміливі рішення і нести за них відповідальність.

– Чи існує гуру у вашій сфері діяльності та в цілому? Хто для вас гуру? Якими якостями/вчинками/досягненнями вони вас надихають?

– Джек Ма. За 17 років він вибудував складну екосистему з трьох платформ для електронної комерції: Alibaba.com, Tabao і TMall. Паралельно були створені платформи AliPay – для оплати та Ant Financial – для фінансування бізнесу. Його називають натхненником головного технологічного прориву Китаю та обличчям тамтешнього технологічного бізнесу. І все це – про людину, яка фактично до 30 років не була знайома з комп’ютером.

Саймон Сінек. У нього є проста, проте дієва модель лідерства: «Кожен надихаючий лідер думає не про продукт, не про процес, а про мотивацію!». Тобто важливо відповісти собі на питання ЩО? Важливо з’ясовувати ЯК? Але критично необхідно знаходити відповідь на питання ЧОМУ?

В. Чан Кім – один із директорів INSEAD Blue Ocean Strategy Institute і Boston Consulting Group та співавтор легендарного бестселера «Стратегія блакитного океану». За 30 років він із колегами вивчив величезну кількість компаній і з’ясував, чому одним вдалося вирватися з червоного океану конкуренції, а іншим – ні. У результаті цього дослідження вони вивели стратегію «блакитного океану» й описали інструменти, необхідні для успішного створення нового ринку. Одна з важливих тез стратегії полягає у тому, що бурхливе зростання і високу прибутковість створюють компанії, здатні генерувати продуктивні бізнес-ідеї. І я переконана, що в цій фразі найважливіше слово – «здатність». Якщо її закладено в ген корпоративної культури і цінностей, то компанія обов’язково буде успішною.

– На що ви давно хотіли б зважитися у професійній сфері, але не можете цього зробити через певні обставини? Що стримує?

– Наразі ми у Moneyveo успішно розвиваємо marketplace кредитних продуктів. І мені хотілося б іще більше масштабувати нашу діяльність та створити fintech-екосистему з вертикальною та горизонтальною інтеграцією.

– Що/хто вас мотивує?

– Мене мотивує команда. Бачити, як вона розвивається, прагне бути корисною для клієнтів, бажає робити кращий продукт і надавати кращий сервіс.

І, звісно, мотивують до розвитку власне клієнти. Сьогодні нашими послугами користується понад мільйона людей – це найголовніше визнання для нас як компанії і для мене як лідера команди.

– Яку пораду ви б дали фахівцеві-початківцю, який хоче побудувати кар’єру у вашій сфері діяльності?

– Щоб бути успішним у сучасних умовах, потрібно постійно нарощувати крос-функціональні знання. Тобто не лише невпинно поглиблювати свої професійні компетенції, а й розширювати їх. Наприклад, я маю три вищі освіти і кожні два роки проходжу додаткові тривалі курси. Таким чином я постійно розширюю свій кругозір і примножую знання в різних суміжних сферах діяльності. Це дозволяє нестандартно підходити до робочих завдань, оцінювати їх з різних ракурсів.

Щоб краще зорієнтуватися у вирі інформації та вирішити, в яких саме напрямах розвиватися, краще звернутися до ментора чи коуча.

А молодим людям, які стоять на початку свого кар’єрного шляху, я б порадила якомога раніше пробувати себе у підприємницькій діяльності. Можливо, разом із товаришами організувати невеликий стартап, спробувати знайти інвесторів для нього. Це не лише дасть практичне уявлення про бізнес, але й розширить соціальний капітал.

– Що для вас – команда? Ви командна людина чи профі-одинак?

Упевнена, немає лідера без команди. Як кажуть, один у полі не воїн. Ба більше, я знаю: якщо ти віриш у свою команду та докладаєш зусиль для її розвитку, ділишся знаннями – вона не підведе.

– Як мотивуєте персонал окрім фінансової складової?

– Я вважаю, що справжня мотивація і залучення приходять не завдяки грошам. Для цього потрібно, щоб корпоративні цінності та місія компанії були синхронізовані з особистими переконаннями співробітників. Тоді люди прагнуть викладатися по максимуму. Адже знають, що їхня робота має важливе значення і реальну цінність.

У питанні мотивації я рекомендую використовувати фреймворк від Норієй, Гройсберга і Лі «4 драйвера мотивації». Він включає такі пункти:

Acquire – покращення системи винагороди та оплати праці;

Bond – формування здорових зв’язків у колективі, системна робота над корпоративними культурою і життям;

Comprehend – «Job design» співробітника, розвиток його навичок;

Defend – прозорі бізнес-процеси, якісне управління ресурсами, впровадження програми безпеки, турбота.

У нас у Манівео з 2018 року функціонує комплексна програма EVP (employee value proposition) – ціннісна пропозиція роботодавця. Вона включає шість класичних пунктів: навчання, система мотивації та винагороди, кар’єрний розвиток, компенсаційний пакет, участь у соціальних ініціативах та корпоративне життя. Кожен із них містить безліч системних програм для покращення індивідуальної мотивації.

– Як вирішуєте конфлікти в колективі?

– Важливо розібратись, що таке конфлікт в принципі. Наприклад, я б не називала вираження особистих переконань конфліктом. Кожен член нашої команди має право на свою думку і твердження. Але головне, щоб він чи вона при цьому пам’ятали і про відповідальність за своє судження. Якщо ж сторони вже не можуть дійти згоди, то на допомогу прийдуть медіатори –  куратори. Таку роль  було введено в компанії для вирішення оперативних завдань, відстежування безперервності або навіть зміни бізнес-процесів.

Чому саме куратори? З одного боку, нам потрібно було налаштувати контроль бізнес-процесів, з іншого – зберегти лінійну структуру управління. Куратори виступають фасилітаторами, модераторами та медіаторами між підрозділами, але при цьому не можуть оцінювати й управляти у традиційному сенсі цього слова. У контексті конфліктів їхнє завдання полягає у тому, щоб допомогти команді прийти до прийнятного для всіх рішення, узгодити думки, допомогти визначити шляхи вирішення тієї чи іншої проблеми, показати різноманітні методи прийняття рішень через удосконалення бізнес-процесів.

– Як ви все встигаєте? Який ваш ключ до управління своїм часом?

– Я дуже організована та системна людина. Ці якості допомагають впорядковувати справи та завдання. У загальному вигляді все встигати мені допомагають:

– Чи вважаєте ви себе прикладом для наслідування?

– Часом я помічаю, що так, дехто з мого оточення справді наслідує мене. Що також важливо, люди відкрито про це зі мною спілкуються, питають поради в тій чи іншій ситуації. Думаю, що я – надихаючий лідер. Своїм прикладом я показую, що людина повинна не пристосовуватись до середовища, а змінювати його на краще. Тому не потрібно боятись експериментувати. Від цього отримуєш справжній драйв і задоволення, адже створюєш щось нове і корисне.

Я живу за принципом: те, де я зараз – це не пункт призначення, а майданчик для розвитку. І думаю, що я надихаю на розвиток і своїх колег та знайомих.

– Якби була можливість повернутися на 10 років назад, що б ви змінили у своєму професійному житті?

– Я завжди свідомо обирала свій шлях і приймала ті рішення, які були оптимальними з урахуванням тогочасної ситуації. Саме тому сьогодні я опинилася в тій точці, де й хотіла бути. Проте, якби я могла звернутися до себе 10 років тому, по порадила б бути менш сором’язливою і частіше виказувати свої емоції. Також я почала б раніше відкривати оточенню свої знання та навички і ретельніше попрацювала б із власним позиціонуванням.

– Поділіться актуальними цілями.

– Цього року ми плануємо впровадити Objective and Key Results (OKR) – гнучкий спосіб управління компанією. Він включає два елементи:

Для мене важливо, що за такого управління цілі є амбітнішими, а саме планування – гнучкішим. Адже цілі й координати ставляться на квартал чітко, а на рік – орієнтовно. Це дає можливість швидко реагувати на зміни ринку, але при цьому мати чіткий короткостроковий план.

Якщо ж говорити про бізнес-плани, то Moneyveo буде розширювати географію бізнесу. Наприклад, у період карантину ми у віддаленому режимі успішно запустили сервіс онлайн-кредитування у В’єтнамі. Та це лише початок. Також у кожній країні будемо розвивати цільовий marketpace – тобто запускати ті продукти, які потрібні саме в тій чи іншій країні – звісно, включаючи Україну.

Інтерв’ю підготувала Ірина Чернявська, головний редактор Profi Space media.

Присоєднуйтесь до нашої спільноти у Facebook

Exit mobile version