Дарія Лосєва

Дарія Лосєва, Myhelix: Я люблю експериментувати та досліджувати можливості свого тіла


Профайл

Дитяча мрія про професію: генетик.

Актуальна посада: директорка компанії «Майхілікс».

Освіта: магістр генетик.

Кар’єрний шлях: після завершення університету організувала з колегами компанію, яка займається аналізом генетичних даних.

Досягнення: відзначена «Тор 30 under 30» за версією Київ пост, Жінка України 2020, спікерка TEDx.

Три ключові риси характеру: цілеспрямованість, позитивне мислення, захоплюваність тим чим займаюсь.


– Даріє, розпочнемо з актуальної теми вакцинації. Ваші за/проти вакцинації. Поділіться вашими спостереженнями по цій темі.

– Я вважаю, що вакцинація – це величезне досягнення людства і поки єдиний спосіб попередження вірусних захворювань. Протипоказання можуть бути тільки для тих людей у яких є супутні захворювання, що прописані, як протипоказання в інструкції до конкретної вакцини. А так мені здається, що краще вакцинуватись і мати захист від небезпеки, ніж постійно хвилюватись про можливу зустріч з патогеном. Тим паче, якщо ми говоримо, про вакцинацію від вірусу який швидко поширюється в популяції.

Сподіваюсь, що скоро не потрібно буде говорити аргументи за вакцинацію, як ми не пояснюємо важливість безпечного сексу. Це вже стало зрозумілим і поганий тон – це не використання засобів контрацепції. Спокійніше бути захищеним. Таким чином, вакцини мають асоціюватись із свободою та безпекою.

Чесно, я не розумію витоки такої недовіри вакцинації в Україні. Можливо через неосвіченість в темі, можливо, – це залишки тоталітарного режиму Радянського Союзу, коли важливість вакцин не пояснювалась, а нав’язувалась, можливо, є інші причини.

Те, що відбувається з пандемією в світі – безпрецедентний випадок міждисциплінарного, світового об’єднання проти небезпеки, налагоджена комунікація і швидка реакція. Ще, звичайно, везіння: вірус виявився зручним для створення вакцини.

“Чим швидше ми досягнемо високого рівня вакцинації, тим швидше зможемо спокійно жити і повернемось до соціального офлайн життя. Подивіться на приклад Ізраїлю. На сьогодні у них всього 270 хворих і з кінця травня вони знімають обмеження у носінні масок в приміщеннях”

Дарія Лосєва, мікроскоп

– Розкажіть про свій спосіб життя. Як ви дбаєте про своє здоров’я? Які “здорові” звички виробили?

– Я люблю експериментувати та досліджувати можливості свого тіла. Роблю медичні чек-апи здоров’я, налаштувала свій раціон, у тому числі враховуючи генетичні особливості, слідкую за своїм сном та займаюсь фізичною активністю. Для мене важливо не просто слідувати рекомендаціям, а перевіряти як мій організм відгукуються на нові звички.

Саме тому, мені цікаво спостерігати взаємозв’язок різних звичок з біологічними метриками – біомаркерами. Такий підхід дозволяє зрозуміти, що дійсно корисно для мого організму, а що не має особливого впливу. Мені здається, вже стільки всього сказано про здорові звички, що рідко можна зустріти людину, яка їх не знає і хоч чомусь не слідує. Берете і робите.

– Як часто робите чек-ап? Що порадите з цього приводу нашим читачам?

– Великий чек-ап роблю раз на рік, якщо є необхідність – деякі біомаркери перевіряю частіше, все залежить від того, що тестую. Іноді це може бути раз на 2-3 місяці якийсь показник, але таке буває не часто.

“Моя порада – виробіть звичку хоча б раз на рік перевіряти свої аналізи. Знайдіть спеціалістів, які зможуть їх інтерпретувати. Та корегуйте свій спосіб життя, враховуючи результати аналізів. Це і є персональний підхід у профілактиці захворювань”

Наразі ми маємо багато інструментів для впливу на своє здоров’я. Тому активна позиція з цього питання реально подовжує здорове життя.

Також важливим є врахування хронічних, або сімейних особливостей і проходити додаткові обстеження з певною частотою, аби вчасно виявити навіть натяки на небезпеку і більш направленими методами спробувати покращити здоров’я або не допустити розвитку захворювання.

Круто допоможе зміна підходу до цього процесу: по факту звертатись до лікарів і спеціалістів бажано не коли вже щось болить, а завчасно.

Я – амбасадорка превентивної медицини. Лікарі – це наші помічники у досягненні здорового довголіття. Звичайно, якщо ви не хочете довго і здорово жити, то можна ігнорувати ці поради.

Що ж до конкретних аналізів, то їх важко порадити, бо краще врахувати особливості конкретної людини, я за індивідуальний підхід. Разом з тим, зріз по всьому організму можна зробити, здавши печінкові, ниркові проби, ліпідограму, ферритин, 25-ОН гідроксикальциферол, магній, мідь, цинк, індекс НОМА, гомоцистеїн, копрограму, загальний аналіз сечі. Тоді буде зрозуміло, чи достатньо білку споживає людина, чи достатньо деяких вітамінів та мінералів, які часто в дефіциті в Україні, як відбувається обмін жирів, вуглеводів, чи нема порушень з травленням. Це такий достатній мінімум для початку.

Дарія Лосєва

– Які поради ви можете дати щодо зміцнення імунітету? Які продукти для підвищення імунітету вживати частіше, які рідше?

– Імунітет – настільки складна організація в нашому організмі, і чим більше я його досліджую, тим більше розумію, що часником або іншим продуктом його не підвищити.

На наш імунітет впливає купа факторів – багато з яких нами не контролюються. Це і генетичні особливості, харчування нашої мами під час нашого внутрішньоутробного розвитку, тренованість імунної системи, наш стан здоров’я враховуючи психологічний на даний момент.

Було помічено, що люди, які з дитинства жили не в стерильних умовах, а взаємодіяли з землею, тваринами, тощо мають кращі захисні механізми від патогенів ніж ті, що стерильно вимивали руки і жили без домашніх улюбленців. Деякі фактори, на які можна вплинути, нижче опишу.

“Важливо слідкувати за збалансованістю свого раціону, щоб було достатньо мікроелементів і вітамінів, не допускати дефіцитів (дивись пункт про чек-ап). Навіть з ковідом помічено, що менша опірність до цього вірусу і вищі шанси захворіти людям з низьким вітаміном Д”

Нема конкретних продуктів для всіх людей для зміцнення імунітету, важливо, щоб був збалансований раціон. Але от на білок у раціоні теж варто звернути увагу, бо білок є будівельним матеріалом, у тому числі для клітин імунітету. Якщо його буде дефіцит, то який гарний потенціал імунітету у людини не був, їй не вистачить ресурсів для достатнього захисту. Для синтезу антитіл у тому числі.

Деякі продукти підсилюють різні захисні прояви, наприклад, куркума (приправа, що містить активну речовину – куркумін) допомагає знизити запалення, імбир, часник, перець – є гарними антисептиками і тд. Але все одно, як на мене, різноманітність тарілки важливіша, за конкретні продукти.

Додатковий фактор для зміцнення імунітету – це здоровий сон. Останнім часом робиться все більше досліджень, що пояснюють взаємозв’язок порушень сну і зниження імунітету. Налагодити свій сон – це найкраще, що ви можете зробити для свого імунітету.

Помірні і регулярні фізичні активності. Люди – дуже рухливі по своїй природі істоти, які останнім часом сіли за комп’ютери та машини і мало рухаються, що є причиною купи проблем із здоров’ям. Лікувати хронічні запалення, взагалі швидко реагувати на будь-які запалення і не допускати їх до хроніки при можливості також зіграє гарну роль в покращенні імунітету.

Дарія Лосєва, нагорода

– Чим ви зараз займаєтесь в професійній діяльності? Як далеко просунувся ваш проект Myhelix? Наскільки генетичне тестування популярне серед українців? Як змінились тенденції?

– Наразі ми накопичуємо сили для нових розробок. Зараз розвиваємо створені продукти, але вже є бажання та ідеї створювати нові. Пандемія стала чудовим мотиватором відчути напрямок руху і для цього уповільнення допомогло. У нас працюючий бізнес, можна зайти на сайт і придбати тест, який вас найбільше зацікавить та отримати результати. Генетичне тестування в Україні набуває своєї популярності, зараз обізнаність краща, ніж три роки тому, та й цікавість до свого організму і здоров’я підвищилась.

– Поговоримо про професіоналізм. Що подобається у вашій професії найбільше?

– Мені подобається вигадувати нові напрямки, продукти і втілювати їх у життя. Процес від ідеї до реалізації для мене особисто найдрайвовіший. Подобається те, що ми займаємось у сфері, яка динамічно розвивається. Тому, як то кажуть, тримаємо руку на пульсі. Допомагати людям у нестандартний підхід – це теж надихає.

– Які професійні й особистісні якості допомагають бути успішним у вашій сфері?

– Ух, у мене виходить декілька професій в одній професії. Я і науковець і керівник, і розробник продукту. Тому важко однозначно відповісти на це питання. Але для всіх напрямків ключовим, мені здається, є прагнення досягнути результату та наполегливість.

– Кого ви вважаєте професіоналами? Якими якостями повинен володіти професіонал?

– Я вважаю, що найголовніше для професіонала – це постійно навчатись чомусь новому у своїй тематиці. Слідкувати за апдейтами та впроваджувати їх у життя. Відмовлятись від неефективних і недоказових, застарілих методів. Іноді важче відмовитись від старого ніж впровадити нове, але прагнути до цього стану потрібно.

– Чи є у вас гуру у вашій сфері діяльності і в цілому? Хто для вас гуру? Якими якостями/досягненнями вони вас надихають?

– Мені пощастило, бо я обожнюю навчатись і зустрічаю в різних сферах наставників, гуру в яких вчусь. Людина, яка найбільша схожа по міксу професійних якостей з моїми, і більше як надихаюча людина, з якою я не знайома – це Крейг Вентер. Він – бізнесмен в науці, науковець і першовідкривач, який об’єднує медичні і генетичні підходи у реалізації своїх ідей.

– На що ви давно хотіли б зважитися в професійній сфері, але ніяк не зважитеся в силу будь-яких обставин? Що стримує?

– Є бажання повчитись не на курсах, а на повній програмі за кордоном. Але це не те, що відкладаю, а скоріше бажання, яке втілю як буде можливість і пріоритет.

Дарія Лосєва

– Яку найголовнішу пораду ви б дали починаючому фахівцеві, який хоче побудувати кар’єру у вашій сфері діяльності?

– Якомога довше вчитись, стажуватись у кращих інституціях, шукати кращих вчителів.

– Чи вважаєте ви себе прикладом для наслідування?

– В якійсь мірі так. Мені подобається надихати молоде покоління не боятись і вступати туди, куди прагне їх бажання. Бо сама перед вступом мала купу аргументів проти біології і генетики від оточуючих. Радію, що їх не послухала.

– Якби була можливість повернутися на 10 років назад, щоб ви змінили в своєму професійному житті?

– Нічого.

– Поділіться корисними порадами відносно того, як зберігати здорове самопочуття та емоційний фон в нинішніх неспокійних ковідних реаліях.

– Вакцинуйтесь при першій змозі, якщо у вас нема протипоказань. Контролюйте свої нестачі по вітамінам і мінералам, та налагодьте свій сон. А ще напередодні літа – більше свіжого повітря і сонця вам у життя.

– Дукуємо вам за цікаву розмову і бажаємо успіхів і нових звершень!

Інтерв’ю підготувала Ірина Чернявська, головна редакторка Profi Space Media

Приєднуйтесь до нашої спільноти у Facebook