тренер, спортсмен

Сергій Костюк, спортсмен, фітнес-тренер: “Прагнення завжди бути кращим не давало мені розслаблятися” 


Профайл

Дитяча мрія про професію: стати футболістом, мріяв грати за Динамо Київ.

Актуальна посада: фітнес-тренер.

Освіта: повна вища, закінчив Національний університет фізичного виховання та спорту України,  магістр факультету “оздоровчий фітнес”.

Кар’єрний шлях: у 19 років почав працювати у фітнес клубі “MyFit”, після того як пройшов навчання у школі фітнес-тренерів “fitnesservice”. Згодом мережа розпалася, а клуб, в якому я працював, змінив назву на “fitness24h”. Потім започаткував свій outdoor формат і тренував людей на спортивних майданчиках, готував до різних спортивних івентів (марафони, велотури, похід в гори і т.д). Так як значну частину мого вільного часу займав футбол, такий формат був найкращим виходом не втрачати зв’язок з фітнесом. У 25 років отримав серйозну травму коліна і з футболом змушений був закінчити. 2 роки працював у фітнес-клубі “Forward” тренером по функціональним тренуванням та реабілітації. Останні 3 роки працював у фітнес-клубі “Ваш тренер” на позиції головного тренера.

Досягнення: змінив життя 1000 людей, допоміг їм лишитися декількох тонн зайвої ваги, навчив величезну кількість людей любити та поважати себе і своє здоров’я, слідкувати за харчуванням і полюбити спорт.

Три ключові риси характеру: цілеспрямований, енергійний, позитивний.


– Що подобається у вашій професії найбільше?

– За свою кар’єру тренера я працював з величезною кількістю максимально різних людей. Всі ми люди і у кожного свої “таргани”. Іноді досить складно знайти підхід до людини,  щоб досягти результату, зломати нав’язаний і сформований стереотип поведінки і світогляду щодо харчування, тренувань і т.д. Але без цього ніяк – тут як в будь-якій справі є певні правила. І тільки коли між тренером і його “спортсменом” буде повний коннект, можливо досягти реально крутих результатів.

Мені приносять величезне задоволення успіхи моїх спортсменів, я отримую справжній кайф, коли бачу, як вони стають більш впевнені в собі, в очах з’являється вогонь, а на обличчях посмішки і вони щирі!

– Чому обрали саме цю професію? Розкажіть про ваш професійний шлях.

– З вибором професії у мене взагалі дуже цікава історія. Коли я їхав до Києва за своєю мрією – грати в клубі “Динамо”, або, як мінімум, грати в топ-клубі країни (мене запросили до юніорської команди ДК ще коли навчався в школі), я “профукав” цю можливість. По закінченню навчання у школі потрібно було визначатися з університетом і я на 100% знав, що це буде в Києві. Мій вибір зупинився на факультеті “Футбол” в НУФВСУ. ЗНО здав досить добре, та й взагалі ніколи не мав труднощів з навчанням – прагнення завжди бути кращим не давало розслаблятися.

Моєю ціллю було – потрапити на державну форму навчання. В прийомній комісії університету, коли заповнював документи на вступні іспити, я сказав, що хочу лише на державну форму, на що жіночка, яка прийняла документи, сказала: “Якщо ти хочеш в наш університет на бюджет, то подай документи на ще якийсь факультет,  так як бюджетних місць на футболі немає, туди зараховують командами, ще з академій Динамо, Оболонь, Арсенал і т.д.”, за що я їй дуже вдячний.

Переглянувши список назв факультетів, мені нічого не сподобалось, крім факультету “Фітнес”. Все, що я знав на той момент про фітнес, в мне асоціювалось з відеокліпом Eric Prydz “Call on me”. Думаю, норм так професія, приходять дівчата в купальниках, а ти їм показує вправи під музику 🙂

З факультетом “Футбол” все відбулося, як і казали мені в комісії. Так я потрапив на факультет “Фітнесу”, і жодного разу не пожалкував про такий випадковий вибір.

– На вашу думку, які професійні й особистісні якості допомагають бути успішним у фітнес-сфері?

– В першу чергу – це освіта, без неї ніяк, знання базових дисциплін, анатомії, фізіології, біомеханіки рухів. Це база, яку має мати в повній мірі тренер. Повне і чітке розуміння побудови тренувального процесу, періодизація цього ж процесу. Вміння працювати з людьми, які мають певні особливості здоров’я (а таких дуже багато).

Також важливо розуміти специфіку тренувань у залежності від особливостей життєвого ритму та професії людини. Знання психології поведінки.

Друга важлива якість – це вміння спілкуватися і відчувати конкретну людину. Адже комусь потрібен “кнут”, а комусь” пряник”. Вміння чітко та якісно донести інформацію до людини. Хороший тренер має бути гнучким в плані спілкування, особливо в спілкуванні з жінками. Однаково добре і відповідально ставитись до кожного свого клієнта. Прислуховуватися до побажання клієнта, а не намагатися зробити з нього себе. Дотримуватись правил субординації.

Тренер – це ментор, наставник, людина, яку слухають і яка навчає, а для цього самому потрібно мати досить високий рівень розвитку, і не лише в сфері спорту


– Кого ви вважаєте професіоналами? Яким він має бути, якщо ми говоримо про спорт/фітнес-сферу?

– Професіонал ­– це тренер, який дає результат, чітко розуміє, що робить, знає як будується тренувальний процес, чому саме такі вправи, і з легкістю доносить це до своїх клієнтів на зрозумілій їм мові. Обов’язково збирає попередній анамнез перед тренувальним процесом, про стан здоров’я і цілі конкретної людини, ніколи не забуває за техніку безпеки і важливість роз’яснення її клієнту. Знає як надати першу необхідну допомогу та рекомендації стосовно різних видів пошкоджень в залі. Професіонал – це тренер, від співпраці з яким людина відчуває покращення самопочуття і зовнішнього вигляду.

– Чи є у вас гуру у вашій сфері діяльності і в цілому? Якими якостями / вчинками / досягненнями вони вас надихають?

– Мене надихають люди, які чітко і якісно роблять свою роботу, не розповідають байки про “чудо-засоби” або методики, а транслюють у соціум науковий і розумний підхід до тренувального процесу, підкріплюють все це результатами своїх клієнтів. Є досить багато достойних прикладів, тому не буду нікого виділяти особисто.

– На що ви давно хотіли б зважитися в професійній сфері, але ніяк не зважитеся в силу будь-яких обставин? Що стримує?

– Декілька років тому я хотів відкрити свій досить унікальний фітнес-клуб. Все ще попереду! Тож, чекайте 🙂

– Що (чи хто) вас мотивує?

– Головна мотивація для мене – це прагнення бути кращим (я не маю на увазі фанатично займатися спортом і мати тіло як на обкладинці глянця), ставати кращим щодня у всіх аспектах мого життя, від духовної складової до розумової. Ще з часів футбольної кар’єри я завжди у всіх колективах намагався виділятися і досягати більшого за інших. У професійній сфері нічого не змінилося. Також дуже сильною мотивацію для мене є результати моїх підопічних, я отримую щоденний виклик і це мене мотивує.

– Яку найголовнішу пораду ви б дали починаючому фахівцеві, який хоче побудувати кар’єру у вашій сфері діяльності?

– Виділити величезну кількість ресурсу і часу і відповідально віднестися до отримання базової освіти, а також знання психології. Ніколи не зупинятися вчитися, вчитися щодня, не боятися робити помилки, запастися терпінням і пам’ятати одну просту істину : юдина має піти від тебе як мінімум такою ж здоровою як прийшла. Ніколи не давати своїм клієнтам вправи чи тренувальні програми, які ти досконало не пропустив через себе.

Різні жарти та підколи по відношенню до зовнішнього вигляду клієнта недопустимі,  запам’ятай раз і назавжди, якщо хочеш бути в тренді.

Не мати особистих зв’язків із клієнтами та дотримуватися субординації. Завжди працювати над своєю репутацією. Потім репутація працює на тебе.

Тренер – це величезна відповідальність, і потрібно чітко розуміти, чи готовий ти до неї.

“Результат того як люди виглядають і в якому стані їхнє здоров’я – це результат дій (або їх відсутність) протягом декількох останніх років, а іноді і всього життя”


– Що ви можете порадити людям, які хочуть змінити своє життя, але не наважуються або відкладають на потім?  

– Результат того як люди виглядають і в якому стані їхнє здоров’я – це результат дій (або їх відсутність) протягом декількох останніх років, а іноді і всього життя. Наважившись на зміни, більшість роблять стандартні помилки, відразу хочуть крутих і швидких результатів. Пробують на собі різні дієти потипу Дюкана, кето, детокс і різні пілюлі для схуднення і так далі. Результат буде, але відкат завжди буде більший, ніж результат.

Сміливіші йдуть на важкі виснажливі тренування і швидко зливаються та опускають руки, так як не витримують такого навантаження.

Мої рекомендації досить прості: спочатку потрібно зрозуміти, чи дійсно ти хочеш змінитися і для чого, чи готовий ти терпіти біль в м’язах та їжу, яку ти до цього ненавидів, чи дійсно ти хочеш себе гарно почувати, бути продуктивним і виглядати як мріяв завжди. Якщо так, тоді є сенс читати далі. Але відразу попереджу: нічого нового ти тут не почуєш.

Почни з легких комфортних тренувань, чи то тренування в залі (в такому разі краще взяти собі на перший час спеціаліста, а як його вибрати – читали вище), чи просто легкі фізичні навантаження в залі. В сучасному світі гіподинамія набирає нових обертів, тому прогулянки мають бути в щоденному графіку. Не біг, я взагалі проти бігу (спортсменів не стосується).

Також важливо переглянути свій раціон та зменшити кількість шкідливих продуктів. Звісно, бажано їх зовсім виключити з раціону та замінити на корисні.

Почни планувати свій день. Хоча б 30 хв необхідно виділити на фізичну активність.

Перестань пізно лягати спати – буде більше часу на корисні справи. Спробуй і в тебе все вийде.

– Скільки разів на тиждень ви порадите займатись? Як правильно харчуватись? Як боротись з лінню?  

– Для підтримки фізичної форми достатньо тренуватися 2-3 рази на тиждень,  якщо ж ще є над чим попрацювати, то потрібно тренуватися 3-5 разів, у залежності від цілей для більшості 4 разу оптимально.

З харчуванням все дуже індивідуально. Якщо немає порушення гормонального фону та захворювань ШКТ, то ідеально харчуватися 4-5 разів на день: 3 основних прийоми їжі і 1-2 перекуси.

Звісно, тут ще можна дуже багато писати, організму потрібні всі життєвого важливі компоненти жири, білки і вуглеводи, тому всі вони мають бути в вашому раціоні.

Основний прийом їжі – сніданок, обід менший за об’ємом та калорійністю, а вечеря взагалі має бути простою і легкою (у більшості все навпаки).

Щодо ліні, то на те, що людині дійсно потрібно, вона завжди знаходить і час, і сили, і бажання. Тут у кожного своя мотивація, головне – підтримувати її на високому рівні і не забувати заради чого починали.

– Як ви все встигаєте? Який ваш “ключ” до управління своїм часом?

– В мене досить довгий робочий день. Зазвичай я починаю о 6.00 і закінчую о 22.00. Я знаю заради чого я працюю в такому режимі, є плани та амбіції. Звісно, це не подобається моїм рідним та близьким, тому що в мене майже ніколи немає вільного часу. Тому прийняв рішення робити як мінімум 1 вихідний на тиждень.

Ми всі люди і досить легко потрапляємо до так званої зони комфорту, а це капкан.

Завжди знаходьте час на дійсно важливі речі, для цього краще вести щоденник.

Плануйте свій день так, щоб завжди в пріоритеті було найважливіше. Якщо ви хочете змінити свій зовнішній вигляд, то тренування у вас мають бути в пріоритеті. Прокидайтеся рано вранці – це дає додатковий час для вирішення різних справ. Будьте зосереджені на конкретній справі.

спортсмен

– Чи вважаєте ви себе прикладом для наслідування? В чому?

– Якщо вірити відгукам моїх підопічних та колег про мою роботу, то так, але це краще вони вам розкажуть.

Я досить самокритичний, і як і всі люди, робив багато помилок, тому для когось приклад, для когось нікчема. І це нормально.

– Якби була можливість повернутися на 5 років назад, щоб ви змінили в своєму професійному житті?

– Оу! Яке філософське питання, все відбувається відповідно нашим діям, і ми щодня робимо вибір. Так як зараз я маю досить класну репутацію тренера, значить, я робив правильні дії, тому навіть не хочу думати про це 🙂

– Поділіться актуальними цілями / метою.

– Зараз я працюю над створення актуального продукту для багатьох. Детальніше зможу розказати згодом, так як поки що все в процесі запуску. Так що майте терпіння! Про все згодом дізнаєтеся.

– Ваші побажання для читачів нашої платформи.

– Тіло – це храм душі, пам’ятайте про це. Я особисто завжди за баланс фізичного, розумового та душевного розвитку.

Добавте тренування в ваш ритм життя і відкриєте для себе нові горизонти!

– Дякую за відверту розмову і корисні поради!

Інтерв’ю підготувала Ірина Чернявська, головний редактор Profi Space media

Приєднуйтесь до нашої спільноти у Facebook